Mai puțini bani la stat din acciza la alcool etilic: efectul invers al deciziilor pripite

de: Iulia Kelt
18 07. 2023

Încasările la bugetul de stat din acciza la alcool etilic au înregistrat o scădere de 2,6% în primul semestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Conform datelor, sumele încasate au scăzut de la 379,46 milioane de lei la 369,68 milioane de lei. Această situație a apărut în ciuda unei creșteri de 11% a accizei în anul precedent.

Asociația patronală Spirits România, care reprezintă principalii producători și importatori de băuturi spirtoase, avertizează că acest fenomen va continua să se înrăutățească în cazul în care Executivul va aproba noi taxe.

Scăderea încasărilor, consecința directă

Potrivit asociației, aceste cifre ar putea semnala începutul unei perioade mai lungi de scădere a încasărilor din acciza la alcool, iar Guvernul trebuie să impună un cadru juridic care să restabilească echilibrul între nevoile industriei și necesitatea de a crește veniturile bugetare.

Spirits România subliniază că majorarea taxelor nu poate fi singura soluție pentru a obține venituri suplimentare la buget, mai ales având în vedere că costurile cu materiile prime și producția au crescut cu până la 80%, ceea ce exercită o presiune suplimentară asupra producătorilor locali.

“Ne preocupă informaţiile potrivit cărora Guvernul plănuieşte noi majorări de taxe pentru industria alcoolului şi băuturilor spirtoase, cu atât mai mult cu cât accizele în acest sector au crescut deja de 3 ori în ultimul an şi jumătate (de două ori în 2022 şi încă o dată la începutul lui 2023).

Industria a transmis deja Guvernului disponibilitatea de a dialoga pentru găsirea unor soluţii corecte şi eficiente pentru toate părţile. Pe termen mediu şi lung, o nouă majorare a accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preţ mai mare va genera o scădere a vânzărilor şi implicit a sumelor de plată la bugetul de stat.

De asemenea, nivelul cifrelor de afaceri şi implicit al impozitelor şi sumelor provenite din TVA vor fi mai mici”, a menționat Florin Rădulescu, preşedintele Spirits România, potrivit economedia.ro.

Asociaţia Spirits România aduce aminte că în trecut au fost înregistrate situaţii în care majorările excesive de taxe au avut un efect opus celui anticipat.

Spre exemplu, creşterea cu 42% a accizei în anul 2013 a dus, în perioada 2013-2014, la o scădere de 30% a pieţei fiscale a băuturilor spirtoase.

În contrast, reducerea cu 30% a accizei în anul 2016 a avut ca rezultat, în perioada 2016-2021, o scădere de aproximativ 25% a pieţei nefiscale şi o dublare a veniturilor colectate la bugetul de stat, care au atins suma de 850,20 milioane de lei în 2021 pentru piaţa băuturilor spirtoase.